post

Varför gör hon på detta viset?

Hanna Randén er en designer som er opptatt av at løsningene vi lager er funksjonelle for alle, uavhengig av forutsetninger. Hun er utdannet utvikler fra Sverige, og elsker New York som reisemål.

Hvilket øyeblikk fanget interessen din for design?

Jeg er utdannet utvikler med en dash av design, og oppdaget raskt da jeg kom ut i jobb at det var mangel på utviklere med øye for annet enn kode. Kombinasjonen var uvanlig, men en dag fikk jeg muligheten. Ønsket om å være med helt fra starten av prosessen og skape et godt produkt plantet seg.

Hva brenner du for i faget?

Funksjonelle løsninger som fungerer uavhengig av forutsetninger. Er det noe jeg har tatt med meg så er det at universell utforming er avgjørende for noen, og bra for alle. Øyeåpneren kom med et internt foredrag fra Kristoffer Lium, tilgjengelighetsekspert hos NRK som snakket om hvordan det er å være blind å bestille flybilletter på nett. I dag må vi forholde oss til lovmessige endringer, men det er ikke derfor jeg opplever det som viktig – du når flere og løser ting bedre ved å være opptatt av tilgjengelighet. Her kommer nok den tekniske bakgrunnen og fokus på funksjon i front for meg.

Et høydepunkt og et vendepunkt som designer?

Det var et vende-høydepunkt i april da jeg la utviklerrollen bak meg og ble rendyrket designer i Northern Beat. Og et heldig-høydepunkt da jeg fikk full klaff med min første jobb i Metronet – en drømmestart i arbeidslivet.

Referanser du ofte kommer tilbake til?

Jeg refererer ofte til prosjekter som har fungert bra, men enda oftere til de som ikke fungerte bra. Tidligere feil som referanse- og læringsgrunnlag er undervurdert.

Nå refererer jeg mye til spørsmål jeg får fra Cecilie Tveter, fagsjef i Northern Beat. Hva kan vi gjøre her? Kan vi tørre å tenke nytt? Å få jobbe tett med faglederen for UX, med forbedring av Comforts nettbutikk og produktkatalog, har vært en eksepsjonell introduksjon til samarbeidet og fagnivået i Northern Beat. I et tidligere miljø der jeg var eneste designer, var det lett å gjøre de samme tingene om og om igjen, det trygge som alltid fungerte. I et større fagmiljø kommer utfordringene ofte og fra mange kanter, og med en kultur som er generøs og byr på konferanser som YggdrasilNordic Design og South by Southwest er det nesten ikke mulig å falle tilbake i latskap og rutine.

Hva mener du om buzzord?

Helt ærlig – buzzord stresser meg! Dette kan jeg ikke, tenker jeg, før det går opp for meg at det bare er begrepet jeg ikke har fått med meg. Det blir som når jeg forteller vennene mine at jeg er UX-designer og de ikke forstår hva det er før jeg oversetter til Webdesigner. (Mine titler har vært Webdesigner, WordPress-utvikler, Frontend-utvikler, Digital designer – nå kun Designer.)

Hvordan jobber du best?

Får jeg spesifiserte oppgaver og mye å gjøre så trenger jeg egentlig bare skjermen min og en kontorstol for å jobbe konsentrert, fokusert og effektivt – uansett om stolen er plassert midt i Torggata eller på hjemmekontoret. Derimot kan jeg bli ufokusert hvis jeg har lite å gjøre eller ikke er helt sikker på hva jeg skal. Så, fleksibel på miljø etter modus, sterkt ønske om spesifikke oppgaver hele tiden.

Hva kunne du snakket om i 30-minutter på sparket?

Det måtte blitt New York – eller Crossfit: en ekstrem treningsform som allikevel kan skaleres og tilpasses alle. Jeg ble helt hekta på det en stund – med øvelser jeg aldri hadde møtt på før, som utføres sammen med andre. Crossfit gir en følelse av passe mengde utfordring, mestring og fellesskap på samme tid.

Vil du vite mer om hvordan det er å jobbe i Northern Beat? Les litt mer om hvordan vi har det sammen her. Du kan også følge oss på vår Instagram.