post

Miljø, magefølelse og mormors meninger

Therese Slang er UX- og tjenestedesigner, og jobber i et lengre oppdrag for NAV. Gjennom den rollen har hun blitt mer bevisst på at hun ønsker å bruke sin designkompetanse i offentlig sektor, helse, miljø og bærekraftig utvikling av tjenester for fremtiden.

Ved siden av jobb har hun nettopp startet på en mastergrad på NTNU innen innovasjon og ledelse. På fritiden har hun tatt opp igjen interessen med klatring, og håper at 2022 byr på mange naturopplevelser med venner og familie.

Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

Her runder jeg vel snart 700 dager på hjemmekontor, kun avbrutt av en håndfull dager på kontoret i Oslo, og ferier, så dagene er ganske like. Jeg logger meg på ca 08.30, har stand up 09.00 og avslutter dagen ca 16.00, i tillegg til at det blir litt kvelds- og helgejobbing. Heldigvis har jeg en deilig blanding av konkrete arbeidsoppgaver, videomøter og kreativt arbeid, så dagene flyr ofte unna i en fei. Faktisk har dette fungert overraskende bra for meg, familielivet og prosjektene jeg har jobbet på. Jeg har sjeldent vært mer produktiv enn i denne høyst spesielle situasjonen, så jeg er nok ikke den som higer mest etter å starte opp pendlerlivet igjen.

Hvilket verktøy kan du ikke jobbe uten?

Slack, helt klart. Og penn og papir. Det skribles og noteres mye, og ofte veldig ustrukturert, når jeg prater med folk i møter og på telefon. Det er akkurat som om koblingen mellom utveksling av ord og penn mot papir gjør at alt fester seg bedre til hukommelsen min. Jeg skulle nok ønske at jeg var litt mindre avhengig av mobilen…

Hva inspirerer deg?

Folk med ambisjoner. Jeg lar meg lett rive med av visjonærer. Elon Musk for eksempel. Folk som vil noe, prøver ut og bruker den teknologiske tidsalderen vi nå befinner oss i til å lage helt crazy løsninger. Ekte oppfinnere og forskere! 

Jenny Skavlan seiler også opp som en inspirerende visjonær her hjemme i Norge med mange jern i ilden og tydelige verdier og mål. Hun bruker teknologien for å fremme et bærekraftig og miljøvennlig klesskap.  Selv er jeg er helt avhengig av Tise, men kan knapt sy i en knapp.

Og mormor. red heart Vi har mye å lære av de som har levd lenge. Vi må lære oss og roe ned, og ta oss tid til å lytte til og lære av de eldre. Akkurat nå har mormor og jeg en lesesirkel der vi leser, bytter og diskuterer bøker. Hun er 96 år. Jeg tenker mye på hvor heldig jeg er, og på hennes liv. Hun føler ikke at hun noengang har manglet noe, og hun har klart seg 100% uten den teknologien vi nå utvikler.

Nå kom jeg forresten på Karen Dolva. Hun er en av gründerne bak AV1 roboten. Det er en robot som hjelper barn og unge, som er for syke til å være fysisk tilstede på skolen, til å kunne delta i undervisning og sosialt. Henne blir jeg veldig inspirert av.

«Som designere er det viktig at de valgene vi tar er gjennomtenkte, varige og skaper verdi for de som skal bruke løsningene»

– Therese Slang

Hvilke trender ser du for deg kommer nå i 2022?

Jeg er ikke så opptatt av trender, fordi det er nettopp det de er, en trend som blir borte. Men jeg har veldig troen på at designere vil få en enda større plass når det kommer til rådgivning, forretningsutvikling og strategiske valg for bedriften eller organisasjonen de jobber med. Gjennom mange år har designere spesialisert seg på å se helheten i tjenestene som leveres med et menneskesentrert fokus, i tett samarbeid med teknologi og forretning. Det blir enklere og enklere for designere med denne kompetansen å få en plass i det rommet der beslutninger tas.

Jeg håper også at vi ser trender der grønne bedrifter får nok kapital til å utvikle bærekraftige, miljøvennlige og likestilte tjenester og løsninger for fremtiden. green heart

I et enda lenger perspektiv har jeg troen på livslang læring som et begrep og konsept. Jeg tror dette blir viktigere og viktigere for alle, og kanskje spesielt i teknologi- og designbransjen. Her går utvikling i en enorm hastighet, og det vi lærte i går er ikke like relevant i morgen, satt på spissen. Ut over det tror jeg vi vil se en enorm utvikling i person- og pakketransport fremover.  

Hvilke trender er vi definitivt ferdige med?

Det virker som om trenden med å lansere nye designprogram har roet seg, og at alle er enige om at Figma fungerer bra til det aller meste. Håper det forblir slik en god stund fremover også. 

Personlig egenskap som hjelper deg i arbeidet?

Jeg har ofte fått høre at jeg har en drive og et pågangsmot med tydelige målsettinger som preger mye av det jeg gjør, og den jeg er i et team. Dette er noe jeg prøver å bruke og å ha et bevisst forhold til i jobben min. Jeg har også blitt god på å stole på magefølelsen, den tar sjeldent feil bare man tar seg tid til å lytte til den. Og så har jeg blitt bevisst på at jeg trives godt i mitt eget selskap etter alle disse snart 700 dagene, og det er jo en fordel. 

Hva gleder du deg mest til i år?

Klemming, klatreturer ute, å dra på operaen for å se balletter, reise til andre land, og å ha fysiske samlinger, kick offs og fester sammen med alle kollegaene i Northern Beat. 

Vil du vite mer om hvordan det er å jobbe i Northern Beat? Les litt mer om hvordan vi har det sammen her. Du kan også følge oss på vår Instagram.