post

Hørte du etter?

Er du som meg og blir imponert over bekjente som husker navnet på barna dine eller hvilket oppussingsprosjekt du slet med sist dere møttes?

Har du kanskje opplevd å sitte i et møte og i etterkant ikke egentlig huske helt hva de andre i møtet sa, eller enda verre, hvorfor dere ble enige om det som står i referatet?  

Kanskje er du iblant litt for opptatt av å tenke på hvordan det du blir fortalt er relaterbart til noe du kjenner til, uten å egentlig følge 100% med? Dette er helt vanlig! Det finnes måter å unngå det og øve seg på å bli en bedre lytter.

Tre nivåer av lytting

I vår var jeg og en kollega på et veldig inspirerende kurs i Agile coacing. Fra kurset har jeg tatt med meg masse gode teknikker, tankesett og metoder, men spesielt én ting har jeg fått øve mye på, og det er fokusert lytting

I coaching-metoden som kurslederne John Inge og Sigma lærte oss, skilte de på tre ulike typer lytting: intern, fokusert og global: 

Gode intensjoner kan føre til misforståelser

Jeg tror intern lytting er ofte knyttet til usikkerhet og frykt for å ikke strekke til i samtaler. En frykt for å fremstå som “dum” og lite kunnskapsrik. Det er som om at hjernen forteller meg at det er en forventning om at dette er noe jeg absolutt burde kunne mye om. Så begynner man i dette sporet: “Hvordan kan JEG hjelpe, har JEG hørt noe lignende før, har JEG opplevd noe lignende før?”.

Det er ikke noe negativt i seg selv å tenke disse tankene og dermed havne på et internt nivå av lytting. Det er gjerne et resultat av at man ønsker å bidra og ikke vil svikte. Risikoen er at det kan skape misforståelser og vi går glipp av viktig informasjon fordi vi er inne i vårt eget hode.

Den gode samtalen

Hvis du klarer å holde deg litt oftere til fokusert lytting kan jeg love deg at du vil huske mer fra møtene dine på jobb, og privat. Du vil også, faktisk, kunne komme med enda bedre kommentarer og spørsmål. 

Da tror jeg både du og den som snakker vil føle samtalen var skikkelig god. Også er det større sjanse for at du husker navnet på katten til naboen, venninnen til kollegaen din, hvor alle skal på sommerferie og hva kollegaen din sa i møtet i forrige uke.

Test dette ved neste mulighet

  • Ikke la deg forstyrre av egne assosiasjoner og minner.
  • Vær tilstede der og da for den du snakker med.
  • Prøv å forstå helheten i det du blir fortalt.
  • Hold gjerne øyekontakt.
  • Følg med på detaljene.
  • Skal du stille spørsmål, la de være åpne så den som snakker får muligheten til å utdype (Hva skjedde så? Hvordan opplevde du det? Hvilke andre situasjoner har du opplevd lignende? osv…)

Ønsker du å lese mer om dette temaet?