post

Fra kopimaskinen til tjenestedesign

Thomas Grøndahl har jobbet med design i snart tretti år, og har vært innom alt fra grafiske trykksaker og den tidlige weben på 90-tallet, til koding og utvikling. Nå har han også startet med golf, noe man må gjøre når man bor i Drøbak.

Hva var din vei inn i designfaget?

Veien min inn i designbransjen har vært en rekke av tilfeldigheter som har ført meg der jeg er i dag. Jeg flyttet fra Ålesund i ‘94, for å dra i militæret. Der fikk jeg ansvaret for en kopimaskin, og det var det som dro meg inn i designverdenen.

Senere møtte jeg en sokkeselger i en butikk som ba meg om å ringe en han kjente som jobbet i et forlag. Slik kom jeg i kontakt med Hugo Blindheim, som tok meg under sine vinger. Det la grunnlaget for at jeg kom inn i denne bransjen. På slutten av 90-tallet gikk jeg over til web, og det har vært domenet mitt siden.

— Senere endte jeg opp i et designbyrå i Paris, som var noe jeg ikke kunne si nei til. Jeg snakker fransk, men skriver ikke fransk. Det førte blant annet til noen misforståelser, der jeg leverte helt annerledes på briefer, som også gjorde at vi vant flere av de. 

Han skulle egentlig bare være der i ett år, men etter syv år i Frankrike flyttet Thomas endelig tilbake i Norge i 2007.

Et høydepunkt eller vendepunkt som designer?

Det er vel kanskje to viktige høydepunkt i karrieren min. Det første er når jeg møtte Hugo, og det andre vendepunktet var når jeg møtte Ørjan. Han gav meg óg friheten til å starte Nabobil på fritiden.

Nabobil ble grunnlagt i 2015, og kjøpt opp av Getaround, et av verdens største bildelingsselskap, i 2019.

— Det var spesielt, fordi jeg fikk se hvor mye et lite team kan produsere når det jobbet godt sammen. Jeg flyttet ned igjen til Frankrike i 2019 for å hjelpe til med migrasjonen fra Nabobil til Getaround. Vi var da et team på tretten personer i Norge, som gjorde det samme som 80 personer i Paris. 

— Samhandlingen vi hadde, der alle måtte delta og bryte ned siloene i profesjonene og rollene våre, skapte et eierskap som jeg verdsetter høyt.  

Hva er en utfordring designbransjen står overfor, og leder det til noen tanker om utviklingen fremover?

Det er mange ting som er utfordrende, men jeg tror vi har en trygg plass i arbeidsmarkedet. Det jeg er spent på er hvordan vi kan ta i bruk AI og ChatGPT og hvordan det kan hjelpe meg som designer.

Thomas tror ikke kunstig intelligens vil ta over jobben hans eller for andre designere, men ta over enkle oppgaver som man i dag bruker unødvendig mye tid på. 

— En annen ting som jeg ser på som en utfordring, er å få tverrfaglige team til å jobbe sammen. Jeg tror at spesialiseringen innen designfaget fort kan skape flere siloer. Det er en balansegang det å kunne delta på andre arenaer enn bare i det du er spesialist på.

Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

Dagen starter med en busstur fra Drøbak til Oslo, som tar omtrent en time. Det er et av arbeidsstedene mine. Det er fin start på dagen, der jeg sitter og jobber litt for meg selv, våkner og gjør meg klar til å prate med andre. 

Han har de siste tre årene vært innleid hos Aschehoug. Der jobbet han i et team på ni personer, med e-læringsplattformen Aschehoug Univers. Det var mye forankringsarbeid internt de siste årene, men nå er nye universet er klart til neste skoleår. 

— Jeg sitter stort sett ute hos kunden, og trives godt med det.

Hvordan holder du deg oppdatert og lærer nye ting?

Min største inspirasjon er utfordringene vi møter. Som konsulent møter vi jo mange forskjellige problemstillinger, og alle ender opp med å bli spennende når jeg starter å grave i de. Og som designer observerer du jo alt, og analyserer ting som du bruker i det daglige. 

— Som regel oppsøker jeg ikke inspirasjon, men det kommer til meg. Det kan for eksempel være kollegaer som viser meg ting, eller erfaringsutveksling gjennom arbeidet.

Hva kunne du snakket om i 30-minutter på sparket?

Innen designfaget er det nok eierskap som opptar meg mest. Det jeg mener med det, er at alle som er med på et team eller et prosjekt får eierskap til det vi lager. Det blir fort fragmentert i enkelte team.

Han forklarer at det handler om å få innsikt og forståelse i arbeidet til hverandre, og se de positive ringvirkningene det har å slippe andre til. 

— Eierskapet må også bygges opp, det er ikke noe du kan delegere. Det er noe folk må kjenne på at de har muligheten til å ta. Vi i teamet må også bli ordentlig kjent med hverandre, og forventingene vi har til hverandre og til arbeidet. Med bedre synergi blir man mindre avhengige av hverandre, og det blir mindre fossefall i designprosessen, avslutter Thomas.

Vil du vite mer om hvordan det er å jobbe i Northern Beat? Les litt mer om hvordan vi har det sammen her. Du kan også følge oss på vår Instagram.