post

Design som tåler tidens tann

Tor Linckert er grafisk designer og opptatt av at løsninger og produkter skal se bra ut, uten at det går ut over brukervennligheten. Han har jobbet i designbransjen siden 90-tallet, og har fulgt utviklingen fra papir og CD-rom til nettsider og applikasjoner.  Det gjør at han ikke kaster seg på trender, men heller designer noe som både møter brukerbehov og tåler tidens tann. 

Hvilket øyeblikk fanget interessen din for design?

Da jeg var yngre tegnet jeg mye, og fikk ofte tilbakemeldinger på at det var bra tegninger. Det bidro til at jeg valgte å gå på kunstskole i Oslo rett etter videregående. Jeg vurderte å fortsette å studere kunst i Tyskland, men det virket som en ganske usikker fremtid. På den tiden jobbet jeg i et reklamebyrå i Gjøvik, der jeg fikk øynene opp for grafisk design. Da skjønte at det å skape noe, kunne bli til en jobb.

Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

Det har blitt mye hjemmekontor de siste årene, men det passer meg ganske godt. Vanligvis starter jeg dagen med en tur med hunden, og en kopp kaffe mens jeg sjekker mail og oppgaver.Når jeg ikke sitter på hjemmekontor, sitter vi ofte hos kundene. Noe jeg ble minnet på under pandemien er hvor viktig det er å sitte tett på kunden. Skjermen blir fort en ekstra avstand mellom mennesker.

Hva er en utfordring designbransjen står overfor, og leder det til noen tanker om utviklingen fremover?

Jeg tror det blir mer fokus på design for eldre, vi er allerede godt i gang med eldrebølgen. Jeg ser det godt på mine egne foreldre som ofte ringer og er oppgitt over diverse tjenester som de ikke skjønner noe av. Det gjelder ikke bare folk over 80 år, men også folk i 50-, 60- og 70-årene. Tjenestene må bli enklere å bruke, og det kommer til å gagne alle.

Hvis du ikke var designer, hva ville du vært da?

Jeg skulle gjerne vært musiker. Jeg drev mye med musikk som ung, men da jeg startet på utdannelse og fikk barn ble det lagt litt på hylla. For et par år siden traff jeg noen likesinnede foreldre i klassen til sønnen min, og vi startet et band. Det tente gnisten igjen, og nå spiller jeg tre-fire ganger i uken. Da koronaen traff bygget jeg et trommerom bak huset så nå kan jeg spille når jeg vil.

Hva inspirerer deg?

Kollegaene mine i Northern Beat. Det er mange som er yngre enn meg, og som jeg lærer mye fra. Musikk, kunst, bøker og TV-serier inspirerer meg også. Jeg følger stadig med i utvikling av designbransjen, men er ikke så opptatt av trender, siden de ofte er kortvarige.

Vil du vite mer om hvordan det er å jobbe i Northern Beat? Les litt mer om hvordan vi har det sammen her. Du kan også følge oss på vår Instagram.