post

En strek med tilstedeværelse

I ukas øyeblikk møter du Cecilie Berg Børge-Ask, designer i Northern Beat. Akkurat nå jobber hun hos Norges Bank med nyutvikling og forvaltning av deres digitale løsninger, og hos Thon med nye digitale tjenester og produkter. I tillegg til å jobbe som designer er Cecilie også billedkunstner.

Cecilie Berg Børge-Ask, designer i Northern Beat.

Hva fanget interessen din for designfaget?

Jeg har alltid visst at jeg skulle gå den kreative veien og tok Media, Form og Farge på Fagerborg videregående. På studietur til London besøkte vi Landor og det fasinerte meg hvordan de fikk være med på å påvirke og forme den verden vi lever i ved å skape og forvalte sterke og unike merkevarer. Central Saint Martins og designutdannelse der, gjorde at jeg virkelig fikk øynene opp for design. Det viktigste jeg tok med meg var at alt jeg gjør skal ha et konsept – en underliggende ide som gir prosjektet en rød tråd og gjør det mer spennende å jobbe med, løsningen blir da også sterkere og lever bedre over tid.

I tillegg til å jobbe med design er jeg lidenskaplig opptatt av kunst og har et atelier der jeg jobber med egne kunstprosjeketer.

Hvordan holder du deg oppdatert og lærer nye ting?

Det å være kreativ for meg er å være åpen og nysgjerrig. I dag får jeg mange impulser gjennom flere ulike kilder. Jeg kan anbefale:

Og ikke minst har vi mange bra kurs, seminarer og fagkvelder med Northern Beat. I mars drar vi en gjeng til South by Southwest – det blir gøy!

Hvilke inspirasjonskilder kommer du ofte tilbake til?

Inspirasjon kan komme i de mest uventede situasjoner, når jeg er på tur i skogen eller sitter på t-banen. Det er når jeg ikke har et konstant tilsig av inntrykk at jeg får rom til å sortere. Fra jeg var liten har jeg hatt en mappe-fetisj! Jeg samlet ting i plastmapper og klistret på beskrivelse av hva de inneholdt og hva det betød for meg. Nå gjør jeg det samme på Pinterest, det blir en digital utgave av barndommens plastmapper, og et underlag for alt jeg trenger i ulike situasjoner, for ulike kunder, prosjekter og konsepter. 

Hvordan jobber du best?

Variasjon i jobbhverdagen – som nå hos Norges Bank og Thon – i tverrfaglige team med ulik kompetanse og erfaringer, der vi tar beslutninger sammen. Jeg kan variere mellom teamarbeid og konsentrert arbeid i stillhet. Det er fint. Alt til sin tid – det er ulike faser i prosjektene, og det er fint å få mulighet til å være med å forme noe av arbeidshverdagen selv.

Hvilken kvalitet har du fokus på å utvikle utover det faglige?

Tilstedeværelse. Som designer er jeg opptatt av å kommunisere det unike – i en merkevare, en digital tjeneste eller et produkt. For oss mennesker er det noe av det samme – det å finne sin plass og sin stemme i all støyen – å være tilstede. 

Livet er for kort til…

… å ikke jobbe med noe du brenner for.

Hvilken emoji bruker du mest og hvorfor?

Jeg er ingen storforbruker av emoji, men det kan absolutt være med på å myke opp kommunikasjonen. Blir det for mange av dem kan det bli forstyrrende og gjøre at nyansene forsvinner. Når det blir både tekst, bilde og emoji samtidig, kan det bli for mange ting å ta stilling til og oppleves som støy. Jeg liker best å rendyrke tekst og bilde.

Hvis du ikke var designer, hva ville du vært da?

Det at jeg jobber som designer og i tillegg kan jobbe med kunst gjør at det ikke er noen andre steder jeg heller vil være, samtidig tenker jeg av og til på om jeg er med på å forbedre verden nok. Design er med på å forbedre folks hverdag ved å blant annet gjøre den enklere og mindre frustrerende. Kunst er viktig for å forstå hvem vi er og vil være og for å se livet og virkeligheten tydeligere. Hvis jeg allikevel måtte jobbe med noe helt annet ville jeg jobbet med barn som har det vanskelig.

Hva er en utfordring designbransjen står overfor, og leder det til noen tanker om utviklingen fremover?

Teknologi gir mange muligheter, men også utfordringer. Det er vanskelig å forutse alle effektene når det går så raskt, men jeg kjenner på ansvaret vi som designere har for å lage gode digitale løsninger som faktisk hjelper brukerne til å få gode opplevelser. Design og teknologi påvirker og jeg ønsker at vi skal påvirke til det bedre, ikke misbruke kraften i design til å manipulere brukerne til å gjøre ting de ikke hadde tenkt til – som å skjule kostnader for dem, stille lurespørsmål eller få lagt til ting i handlekurven de ikke skulle ha – såkalt dark patterns. Folk liker ikke å bli lurt. Etikk og moral vil spille en større rolle i designfaget fremover.

Hva kunne du snakket om i 30-minutter – uten å forberede deg?

Om barns og menneskers utvikling av kreativitet – hvordan finner vi vår egenart? Skal alle gå i samme takt? Hvorfor skal en sol tegnes som en sirkel med streker rundt? 

Vi har en logisk og en intuitiv side i oss, for å komme i kontakt med det intuitive må vi som voksne legge bort det tillærte. Vi må være tilstede for å komme inn i flyt. Ved intuitiv tegning vil du se det på streken med en gang du mister kontakten, da mister den nerven og blir tilgjort.

Tvillingene mine på fire år kommer av og til hjem med tegninger med de utroligste historier – de gjør det som føles riktig der og da, og du kan se det på tegningen om de har vært sinte, rolige eller energiske da den ble laget. Følelsene vises i streken – som barn ligger det helt naturlig i oss, som voksne må vi ofte lære det på nytt.

Tenk på alle verdens typer trær og hvordan hvert enkelt tre er helt unikt! Hvordan er din tilstedeværelse i all støyen rundt deg? 

Illustrasjonsbilde

Cecilie Berg Børge-Ask er designer I Northern Beat, du kan følge henne på Instagram.  Vil du vite mer om hvordan det er å jobbe i Northern Beat? Ta en titt på ledige stillinger.